TOP
Dé tips en tricks om te koken met wijn
Koken

Dé tips en tricks om te koken met wijn

Wist je dat het toevoegen van wijn aan je gerechten de smaak ervan naar een hoger niveau tillen kan? Het voegt een subtiel, maar smakelijk accent toe aan het diner dat je klaarmaakt. Wel is het belangrijk dat je hiervoor de juiste tips en tricks kent. Benieuwd naar welke dit zijn? Hier vind je er alvast vijf die het waard zijn om goed te onthouden. 

1. Wees matig 

Een eerste belangrijke tip om te koken met wijn is dat je er niet mee overdrijft. Het is de bedoeling dat het een subtiele smaak toevoegt aan je gerecht, maar niet dat het overheerst. Je diner zal dan ook simpelweg niet meer in de smaak vallen, en dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Begin steeds met een kleine hoeveelheid, en voeg extra wijn toe indien nodig.

2. Kies de juiste wijn 

Je kent het wellicht wel…je staat in de supermarkt te staren naar het uitgebreide wijnassortiment, maar welke moet je nu kiezen? Dit ga je best al op voorhand na. Het etiket zal namelijk nooit garanderen dat je een goede fles uitkiest. Daarnaast is het essentieel dat de smaak van de wijn past bij het recept dat je gaat klaarmaken. Een handige tip: kies een wijn die je anders ook zou drinken bij het gerecht. Een rode Italiaanse wijn past bijvoorbeeld goed bij vlees, terwijl witte wijnen ideaal zijn bij vis en lichte sauzen. 

Kies de juiste wijn

3. Experimenteer

Bovenstaande algemene regels willen niet zeggen dat je niet eens kan experimenteren met wijn tijdens het koken. Durf bijvoorbeeld eens voor een Franse wijn te gaan in een pastagerecht, als je normaal altijd voor een Italiaanse kiest. Zo kom je te weten wat lekker is en wat niet. Bovendien kan je op die manier je gasten aangenaam verrassen. 

4. Proef en pas aan 

Deze tip kan niet voldoende benadrukt worden: proeven, proeven en nog eens proeven. Zo kom je te weten of het resultaat lekker zal zijn, en of je eventueel nog zaken moet toevoegen. Daarnaast vermijd je hiermee dat het gerecht een onverwachte alcoholische smaak heeft. Het is dan ook belangrijk om de alcohol eruit te koken. 

5. Voeg wijn toe aan sauzen

Over het algemeen is wijn een uitstekende basis voor sauzen. Voeg er daarom een scheutje aan toe en laat het sudderen. Je zal merken dat het de smaak meteen verbetert, en er een andere dimensie aan toevoegt. 

«

»

Close