TOP
5x zelf je huis duurzaam maken
Wonen

5x zelf je huis duurzaam maken

In het huidige tijdperk zou het allesbehalve verstandig zijn om te leven zonder rekening te houden met de planeet. Klimaatverandering wordt namelijk steeds meer zichtbaar, wat bewijst dat kiezen voor duurzaamheid niet meer optioneel is. Gelukkig draag je je steentje bij door slechts kleine aanpassingen die je zelf eenvoudig kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het opvangen van regenwater of het upcyclen van meubelstukken. Benieuwd naar andere creatieve manieren om je woning duurzamer te maken? Hier vind je er alvast vijf. 

1. Installeer slimme energiemeters 

Een eerste stap om groener te wonen is letten op je energieverbruik. Slimme meters geven je inzicht hierin en maken je bewust van de hoeveelheid energie die je in een bepaalde periode verbruikt. Hierdoor zal je vanzelf meer geneigd zijn om de verwarming een graad lager te zetten, de kraan sneller dicht te draaien en het licht minder aan te doen overdag. 

2. Leg zonnepanelen 

Overweeg om zonnepanelen te installeren en op die manier natuurlijk zonlicht om te zetten in elektriciteit. Huur hiervoor eventueel een hoogwerker op een bestelwagen die je helpt om makkelijker het dak te bereiken. Eens de installatie ervan is afgerond, kan je de panelen combineren met een zelfgemaakte lader voor zonnepanelen. Deze is handig wanneer je op reis gaat en vermindert de behoefte aan netstroom. 

3. Creëer een groene wand 

Creëer een groene wand

Verbeter de luchtkwaliteit in huis op een natuurlijke manier aan de hand van een zelfgemaakte groene wand. Dit doe je aan de hand van houten pallets, plantenbakken en een goede portie creativiteit. Je voegt zo een groene touch toe aan je interieur, wat meteen een positieve invloed heeft op je humeur. Plaats je deze wand het liefst op je dak? Overweeg opnieuw om een beroep te doen op de verhuur van hoogwerkers

4. Maak je eigen schoonmaakproducten 

Schoonmaakproducten koop je natuurlijk zeer eenvoudig in de lokale supermarkt, maar die bevatten vaak schadelijke stoffen voor het milieu. Om die reden is het een stuk voordeliger deze zelf samen te stellen op basis van ingrediënten die je vaak altijd in huis hebt. Denk aan azijn, baking soda en citroen. Niet enkel milieuvriendelijker, maar ook beter voor de levenskwaliteit van je gezin. 

5. Maximaliseer natuurlijke lichtinval

Let erop dat je je ramen niet blokkeert door grote meubelstukken. Een grote hoeveelheid natuurlijk licht in huis verlaagt namelijk je energieverbruik. Je kan de inrichting van je woning hier dus ook op afstemmen door bijvoorbeeld enkele spiegels te plaatsen of de muren te verven in een lichte kleur. 

«

»

Close