Veel vrouwen dromen van een gezin met kinderen die dol zijn op elkaar. Geen jaloezie en geen ruzies. Wie wil dat nu niet, harmonie in huis? Wie droomt er nu niet van kinderen die het goed met elkaar kunnen vinden en elkaar niet constant in de haren vliegen en opjutten? Het is ook zoveel makkelijker als de relatie tussen kinderen goed is. Dan hoef je als ouders niet altijd je kinderen uit elkaar te trekken en te waarschuwen dat ze elkaar nu met rust moeten laten en stoppen met elkaar op de kast te jagen. Maar niet iedereen heeft dat geluk. Het komt vaak voor dat kinderen juist veel ruzie maken en achter elkaar aan jagen. Dat betekent overigens niet dat ze elkaar niet lief vinden, maar soms zijn ze zo hetzelfde of juist zo het tegenovergestelde van elkaar, dat het botst. Of misschien willen ze wel graag samen spelen, maar lukt het gewoon niet. Toch willen we graag dat de band tussen de kinderen goed is. Hoe draag je daar zelf nu een steentje aan bij? En wanneer begin je daarmee?
Tijdens de zwangerschap
Het is voor (jonge) kinderen maar wat lastig om te begrijpen hoe het nu zit. Mama’s buik wordt bol en daar zit een baby in. Die moet nu nog groeien, maar straks wordt het geboren. Wat is dat, ‘geboren’? En wat kan je ermee? Wat is een broertje of zusje?
Omdat het allemaal nog zo abstract is voor kleine kinderen, is het belangrijk dat je ze vanaf het begin (en ook constant weer) voorbereidt op wat er komen gaat. Hoe? Lees samen boekjes over het onderwerp ‘baby’. Zo heb je bijvoorbeeld boekjes van Bobbi, wiens moeder een baby krijgt. Daarin staat zo kinderlijk beschreven wat er gebeurt en wat een kind kan voelen, dat het precies aansluit en begrijpelijk is. Je kunt je kind ook meenemen naar de winkel om samen een cadeautje te kopen voor de baby of kleertjes, flesjes en speentjes. Daarbij kun je uitleggen waarom het nodig is en voor wie het is.
Na de geboorte
Het is een heel grote verandering voor een kind: een broertje of zusje erbij. Alles wordt ondersteboven gegooid. Het ritme dat er was, is verdwenen en alle aandacht moet nu verdeeld worden. De baby vraagt erg veel zorg en aandacht van papa en mama, waardoor een ouder kind (of het nu een peuter, kleuter of ouder kind is) erg van slag kan raken. Dat kan ervoor zorgen dat ook het gedrag erg verandert. Heel moeilijk voor papa en mama, die het al zo druk hebben. Maar probeer juist je oudere kind erbij te betrekken. Maak er een momentje van als de kinderen elkaar voor het eerst zien. Vasthouden, knuffelen, vertellen wat er gebeurd is (de baby is nu uit mama’s buik gekomen) en ook laten zien hoe leuk het is. Laat je kind helpen met spulletjes pakken, de fles geven en meekijken bij het verschonen van de luier. En hoe ouder de baby wordt, hoe meer hij of zij ook aandacht krijgt voor grote broer of zus. En je zult zien dat ze meer en meer op elkaar gaan reageren. Dat mag je best stimuleren en benoemen. Laat zien wat de baby doet en waarom. “Kijk, hij lacht omdat je tegen hem praat! Hij vindt jou lief!”
Hebben jouw kinderen een hechte band? Hoe heb jij daarin meegeholpen?