Een huis bouw je met losse stenen die samen een muur vormen. Een smart home bouw je met domotica ‘stenen’ die ieder een slimme toepassing vervullen. Dit kan hardware zijn, software, een digitale dienstverlening of een combinatie van deze elementen. De fundering voor iedere smart home is een wifi verbinding met daarbij een centrale ‘hub’ zoals de TaHoma van Somfy. Dan kun je vervolgens gaan stapelen met domotica diensten om jouw woning slimmer te maken, comfortabeler én veiliger, Hier zijn zeven producten die je aan kunt sluiten op je smart home waarmee je snel een slimme woning bouwt.
1. Google Home
Als je zoeken combineert met computers kom je al snel uit op Google, met de Home luidsprekers kun je voortaan zoeken met je stem. Dat er ook nog eens behoorlijk goed geluid uitkomt is dan mooi meegenomen. De spraakassistent is tegenwoordig ook beschikbaar in de Nederlandse taal, en zal dankzij kunstmatige intelligentie steeds beter naar je luisteren. Zoek bijvoorbeeld de juiste temperatuur op voor de oven wanneer je een quiche aan het bakken bent, of zet eieren via een spraakcommando op jouw boodschappenlijstje. Er zijn verschillende types verkrijgbaar met uiteenlopende mogelijkheden.
2. Philips Hue
Er zijn meerdere leveranciers van slimme verlichting, de Philips Hue lijn is niet alleen heel compleet maar heeft zich ook bewezen als uitstekende domotica verlichting. Je kunt kiezen uit diverse starter sets met witte of gekleurde lampen. Je kunt het basisset vervolgens naar wens uitbreiden met meer lampen, verspreid door de gehele woning. Via een centrale app kun je de verlichting bedienen, en zelfs buiten de woning als je dat wilt. In tegenstelling tot sommige budget merken kunnen de gekleurde lampen meer als 16 miljoen kleuren weergeven, andere lampen bieden soms ‘slechts’ enkele honderdduizenden kleurschakeringen.
3. Somfy Protect
Het Franse merk Somfy stond al bekend om hun garagedeuropeners, de laatste jaren hebben ze zich toegelegd op allerlei slimme domotica toepassingen waaronder elektrische rolgordijnen en home security. Somfy Protect is een plug-and-play alarmsysteem dat in meerdere vormen verkrijgbaar is. Met name het Somfy One+ alarmsysteem biedt alles wat je nodig hebt voor een veilige woning zoals een Full HD camera, een sirene, een bewegingsmelder en een back-up batterij voor in het geval dat de stroom uitvalt.
4. Honeywell Skybell
Ook het merk Honeywell maakt diverse smart home apparaten waaronder een deurbel met HD camera. Dit werkt een stuk beter dan een simpel oogje in de deur, je hoeft er niet eens voor op te staan. Wanneer iemand op de belt drukt wordt er een verbinding gelegd met jouw eigen smartphone. Je kunt de persoon aan de deur zien maar niet andersom. Door een stille bel te gebruiken wordt de baby niet wakker, en op vakantie kun je de persoon aan de deur te woord staan alsof je in de huiskamer bent. Als je het niet vertrouwt maak je snel even een foto.
5. Nest Thermostaat
Stel je nog steeds handmatig de temperatuur in? Met de Nest thermostaat is dat niet nodig. Je kunt deze thermostaat op een standaard CV ketel aansluiten, na verloop van tijd leert dit slimme domotica apparaatje het gedrag van de bewoners kennen waardoor je steeds minder zelf hoeft te regelen. Je hoeft nooit meer te twijfelen of je de verwarming omlaag hebt gezet wanneer je op kantoor zit, want de Nest thermostaat zal vanzelf de verwarming lager zetten wanneer er niemand thuis is.
6. Sonos One
De luidsprekers van Sonos leveren een zeer goede geluidskwaliteit gezien de beperkte afmetingen van de behuizing. En nog beter dan één Sonos One luidspreker zijn er twee, drie of vier door het hele huis. Via de Sonos app kun je alle luidsprekers draadloos bedienen én aan elkaar koppelen. Zo kun je door het hele huis dezelfde muziek laten klinken, of juist per kamer een andere stream afspelen. En als de kinderen niet van hun kamer willen komen om te eten, zet je gewoon een radiostation op waar ze echt een hekel aan hebben!
7. TP-Link Smart Plug
Als laatste nog een eenvoudige maar uiterst handige aanvulling op jouw smart home; een TP-Link slim stopcontact dat je op afstand kunt bedienen. Zo maak je van ‘domme’ apparaten in huis in een handomdraai slimme apparaten. Een oude schemerlamp transformeert tot domotica verlichting, met timers kun je elektrische apparatuur zelfstandig laten functioneren. Daarmee kun je ook de veiligheid in huis verbeteren, wanneer je van huis bent laat je de lampen bijvoorbeeld inschakelen of uitschakelen met een timer programma op de Smart Plug.
Bouw jouw digitale droomwoning met slimme domotica oplossingen in huis. Zorg er wel voor dat je start met een goede ‘fundering’, zo kun je zorgeloos gaan bouwen.