TOP
Boost je lichaam met een deugddoende herfstkuur
Gezondheid Herfst

Boost je lichaam met een deugddoende herfstkuur

De herfst is een prachtig seizoen, vol kleurrijke bladeren en gezellige avonden. Maar de herfst brengt ook koudere temperaturen, kortere dagen en minder zonlicht met zich mee. Dit kan een invloed hebben op je lichaam en je weerstand: je kan je sneller moe, lusteloos of somber voelen. Wat nooit kwaad kan: een herfstkuur om je lichaam een boost te geven en alvast met wat voorsprong aan de winter te beginnen. Grote kans dat je snel resultaat ziet aan je energie, vitaliteit en humeur. 

In drie stappen naar een gereset lichaam

Een klassieke herfstkuur bestaat uit drie onderdelen. Je begint door je lichaam goed te ontgiften. Dit houdt in dat je je lichaam helpt om afvalstoffen en toxines af te voeren. Doorheen de tijd hebben die zich opgehoopt door stress, vervuiling, medicatie en/of te veel ongezonde voeding. 

Vervolgens is het tijd om je lichaam goed te voeden. Je voorziet het dus eigenlijk van de nodige voedingsstoffen, essentieel voor je gezondheid en welzijn. Een goed gevoed lichaam voelt zich nu eenmaal beter. 

Tenslotte is het in deze donkere dagen geen overbodige luxe om je lichaam ook wat te versterken. Tijd om weerstand op te bouwen tegen die koude, duisternis en vele virussen die in de herfst extra actief worden! 

Water, de rest komt later

Ontgiften is eigenlijk niet zo moeilijk. Je stopt eigenlijk gewoon veel goede dingen in je lichaam en vermijdt minder gezonde voedingsmiddelen. Drink bijvoorbeeld voldoende water – ook in de vorm van thee. Ook groenten en fruit in overdaad is altijd een goed idee. Eet minstens 300 gram groenten en twee stukken fruit per dag en vermijd te veel alcohol, koffie, suiker en bewerkte voeding. 

Zorg voor een extra dosis vitamines

Vitamines en mineralen zijn essentieel voor de werking van je lichaamscellen, organen en enzymen. Ze spelen een rol in tal van processen, zoals de stofwisseling, de bloedstolling, de zenuwgeleiding en de weerstand. Laat bij de huisarts je bloed onderzoeken en neem de vitamines en mineralen die je te kort komt. Vaak zijn dat vitamine D door de kortere dagen en vitamine B – dat helpt tegen stress. Vitamine C helpt dan weer om je immuunsysteem te versterken en je weerbaar te maken tegen infecties. 

Probeer bij het samenstellen van je maaltijden ook extra te letten op voldoende eiwitten: de bouwstenen van je lichaam, die helpen om je spieren, botten, huid en haar te onderhouden en te herstellen. Haal ze bij voorkeur uit plantaardige bronnen, zoals peulvruchten, noten, zaden en granen. Deze bronnen bevatten ook essentiële aminozuren, die je lichaam niet zelf kan aanmaken en die je dus via je voeding moet binnenkrijgen.

En doe dutjes! 

En doe dutjes!

Last but not least: je lichaam geeft zelf ook heel goed aan wat het nodig heeft. Je kan ook zelf wel raden wat gezond is en wat niet. Beweeg voldoende, zorg voor ontspanning waar je écht blij van wordt en… slaap! Slaap is het meest onderschatte wondermiddel voor onze gezondheid. Als je dus maar één tip uit deze herfstboost haalt, laat het dan deze zijn: slaap!

«

»

Close