TOP
De opkomst van elektrische auto's
Praktisch

De opkomst van elektrische auto’s: volledig elektrisch of hybride?

Als je overweegt om een nieuwe auto te kopen, is de kans groot dat je hebt gehoord van de opkomst van elektrische auto’s. Elektrische auto’s winnen snel aan populariteit vanwege hun milieuvriendelijke karakter en de steeds betere prestaties en bereik. Eén van de keuzes waar je voor kunt staan bij het kopen van een elektrische auto, is of je wilt gaan voor een volledig elektrische auto of een hybride auto, zoals de Renault Captur hybride.

Een volledig elektrische auto, zoals de naam al aangeeft, wordt uitsluitend aangedreven door een elektromotor en heeft geen verbrandingsmotor aan boord. Dit betekent dat de auto volledig afhankelijk is van een oplaadbare batterij voor zijn energievoorziening. Een hybride auto daarentegen heeft zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor aan boord. De Renault Captur hybride is een voorbeeld van een hybride auto die gebruik maakt van zowel een elektromotor als een benzine- of dieselmotor.

Een belangrijk verschil tussen een volledig elektrische auto en een hybride auto is de manier waarop ze worden opgeladen. Een volledig elektrische auto moet worden opgeladen met behulp van een laadstation of een regulier stopcontact. De oplaadtijd kan variëren afhankelijk van het type laadstation en de capaciteit van de batterij, maar kan enkele uren tot enkele dagen duren. Een hybride auto daarentegen laadt zijn batterijen op tijdens het rijden, door remenergie terug te winnen of door de verbrandingsmotor te gebruiken als generator om de batterij op te laden. Hierdoor heeft een hybride auto doorgaans geen aparte laadinfrastructuur nodig en kan hij gewoon bij een regulier tankstation worden bijgevuld.

De opkomst van elektrische auto's

Een ander verschil tussen een volledig elektrische auto en een hybride auto is het bereik. Volledig elektrische auto’s hebben doorgaans een groter bereik op alleen elektriciteit, maar zijn beperkter in de totale afstand die ze kunnen afleggen voordat ze moeten worden opgeladen. Hybride auto’s, daarentegen, hebben een grotere totale actieradius, omdat ze kunnen overschakelen naar de verbrandingsmotor als de batterij leeg is. Dit kan handig zijn voor langeafstandsreizen of als je geen toegang hebt tot een laadstation.

Tot slot zijn er ook verschillen in de aanschafprijs en de onderhoudskosten tussen een volledig elektrische auto en een hybride auto. Over het algemeen zijn volledig elektrische auto’s duurder in aanschaf dan hybride auto’s, maar kunnen ze op de lange termijn goedkoper zijn in onderhoud en gebruik, vanwege de lagere brandstof- en onderhoudskosten. Hybride auto’s hebben doorgaans een lagere aanschafprijs, maar de brandstof- en onderhoudskosten kunnen hoger zijn vanwege de verbrandingsmotor.

«

»

Close