TOP
Dit is wat shampoo precies met je haar doet
Beauty Gezondheid

Dit is wat shampoo precies met je haar doet

Er gaat niets boven een lekkere, lange douche om de stress van de dag weg te spoelen. En wat is het beste deel van douchen? Het gebruik van shampoo, natuurlijk! Shampoo is heerlijk verfrissend, en laat je haar schoon en zacht aanvoelen. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom shampoo zo fijn is? Shampoo is een van die dingen die we elke dag gebruiken, maar waar we misschien niet al te veel over weten. Wat doet het precies met ons haar? In dit artikel vertellen we je graag alles over shampoo.

Hoe shampoo werkt

Allereerst de basis: wat doet shampoo? Shampoo houdt oliën vast, dus als je het te vaak doet, kan je haar uitdrogen, waardoor het vatbaar wordt voor breuk. Haar produceert natuurlijke oliën, talg genaamd, en shampoo is een emulgator die overtollige olie, vuil en productresten opvangt en vasthoudt, die je vervolgens uitspoelt om het haar schoon te maken. Voor het grootste deel is wat vuil prima en natuurlijk (en je wilt zeker dat er wat oliën in je haar achterblijven!). Daarnaast biedt shampoo een vochtinbrengende en een beschermende barrière voor de huid en het haar. Shampoo droogt je hoofdhuid in principe uit en kan je haar daardoor pluizig maken. Gebruik er daarom altijd een conditioner bij, die ervoor zorgt dat je haar zo mooi zacht en golvend blijft zoals je het graag wilt.

Wie moeten er dagelijks shampoo gebruiken?

Wie moeten er dagelijks shampoo gebruiken

De experts zijn het erover eens: slechts een kleine groep hoeft dagelijks te shamponeren, zoals mensen met heel fijn haar, iemand die veel beweegt (en zweet), of iemand die in een zeer vochtige plaats woont. Als je een vette hoofdhuid hebt, is dagelijks wassen met bijvoorbeeld Revita shampoo meer van belang. Soms denken mensen dat ze een droge hoofdhuid hebben omdat ze roos hebben, maar in die situaties is vaker wassen ook nuttig. Hoe dikker je haar en hoe minder olie, hoe minder je je haar hoeft te wassen. Mocht je een bos vol krullen hebben, kun je veel minder vaak je haar wassen. Heb je dun of fijn haar? Dan is het verstandig om vaker onder de douche te springen. De olieproductie bouwt zich namelijk veel sneller op!

Haar en hormonale balans

Last but not least! Het is goed om te weten dat je lichaam van binnen in balans moet zijn om te zorgen voor een balans in je haar. Hormonen spelen hier een grote rol in: als het hormonale systeem in balans is, dan is je hoofdhuid ook in balans. DHEA supplementen helpen hier aan mee, en zorgen ervoor dat je huid er weer soepel uit gaat zien. Zo is DHEA een belangrijk hormoon van waaruit allerlei geslachtshormonen worden gemaakt, zoals testosteron en oestrogeen. Het DHEA daalt helaas naarmate je ouder wordt, dus het is goed om deze aan te vullen. En dat niet alleen, het zorgt bijvoorbeeld ook voor minder stress en meer slaap. En daar zou iedereen wel een handje mee geholpen kunnen worden!

«

»

Close