TOP
Garage inrichten als overzichtelijke werkplaats
Wonen

Garage inrichten als overzichtelijke werkplaats

De garage is de ideale plek voor een werkplaats. Ben jij een echte klusser en wil je zelf een werkplaats creëren? Zorg er dan voor dat het overzichtelijk is. In een grote chaos kun je niet fijn en bovendien niet veilig werken. Aan de hand van de onderstaande tips en ideeën maak je van jouw garage een goede werkplek!

Georganiseerde gereedschapswand

Maak een gereedschapswand om de garage netjes en overzichtelijk te houden. Met een handig ophangsysteem heb je jouw tools altijd bij de hand. Sorteer alles op categorie en formaat. Hang het gereedschap vervolgens in groepjes bij elkaar en hang het na gebruik direct weer terug. Op deze manier raak je minder snel gereedschap kwijt en heb je een duidelijk beeld van wat je in huis hebt.

Georganiseerde gereedschapswand

Gesloten opbergruimte

Gereedschap dat je niet op kunt hangen, berg je veilig op in kasten en lades. Gesloten opbergruimte heeft de voorkeur boven wandplanken en open kasten. Het oogt namelijk een stuk netter als er een deurtje voor zit. Dit is vooral fijn als de garage ook nog een andere functie heeft. Schaf kasten aan die wel tegen een stootje kunnen en veel opbergruimte hebben. Je kunt bijvoorbeeld een lockerkast kopen. Lockerkasten zijn verkrijgbaar in diverse formaten en modellen. Van een locker met allerlei vakken tot een smalle variant met een ophanggedeelte. Erg handig om werkkleding in op te bergen! Het geeft bovendien een veilig gevoel als je de kast op slot kunt doen. Hierdoor zijn lockers hele populaire kasten voor in professionele werkplaatsen en kantoren.

Bakjes voor kleine materialen

Klein gereedschap en klusmateriaal verzamel je in gesloten bakjes. Sorteer alles weer op maat en categorie. Plak er eventueel een label op om nog meer overzicht te creëren. Je kunt de bakjes vervolgens opstapelen en op de werkbank zetten of opbergen in een lockerkast met schappen.

Stevige en ruime werkbank

Gebruik niet zomaar een willekeurige tafel als werkbank. Dit is onhandig en niet zo veilig. De werkbank moet stevig staan en een dik werkblad hebben. kies het liefst voor een groot formaat zodat je voldoende ruimte hebt tijdens het klussen. Denk daarnaast goed na over de plaatsing van de werkbank. Blijft er voldoende bewegingsruimte over en kun je gemakkelijk bij de opgeborgen spullen? Als je de garage nog voor een ander doeleinde gebruikt, kun je de ruimte het beste onderverdelen in twee duidelijke gedeeltes. Zet daarvoor de werkbank vlak bij de kasten met gereedschap en materialen. Laat de andere kant van de garage vrij voor jouw auto of motor, de home gym of andere opslagruimte.

Voor alles een vaste plek

Geef zo veel mogelijk spullen een vaste plek in de garage. Zo kun je alles snel terugvinden en blijft de werkplaats een stuk overzichtelijker. Dit is niet alleen een goede tip voor in je garage, maar ook voor andere ruimtes zoals een kleine badkamer.

Goede verlichting

Zorg tot slot voor goede verlichting in de werkplaats. Verdeel meerdere plafondlampen over het plafond om zo min mogelijk schaduw te creëren. Plaats extra spotjes boven de werkbank of maak hier gebruik van andere werkverlichting. Een bureaulamp, leeslamp of wandlamp is een goede toevoeging.

«

»

Close