Het is wenselijk om zo min mogelijk kosten te maken in je huishouden. Natuurlijk kost het geld om je huishouden te onderhouden. Maar door de juiste keuzes te maken, kun je de kosten zo laag mogelijk houden. Op zoek naar tips? Lees gauw verder.
Energiekosten
Je hebt energie nodig in je huishouden. Maar ga daarbij wel op zoek naar een goedkope energieleverancier, want zo kun je flink besparen. Uiteraard is het zaak om er wat tijd en moeite in te steken, maar de overstap op goedkope energie is eigenlijk zo geregeld. Verdiep je in ieder geval goed in de tarieven en kosten van energie. Dit kan na verloop van tijd weer veranderen. Daarom is het slim om er regelmatig naar te kijken en eventueel vaker over te stappen. Wat kost 1 kWh? Je kunt steeds weer de kosten in de gaten houden, bij verschillende leveranciers. Kijk ook naar extra’s, zoals een welkomstbonus. Het telt immers allemaal mee.
Omgaan met energie
Let ook op de manier waarop je omgaat met energieverbruik in huis. We kennen het inkoppertje allemaal wel: zet de lampen uit in de ruimtes waar je het licht niet gebruikt. Maar doe je dit ook daadwerkelijk? En zo zijn er nog veel meer dingen om op te letten. Draai alleen een was als de wasmachine vol zit. Dit geldt ook voor de vaatwasser. Gebruik niet iedere keer de wasdroger. Vul de waterkoker slechts met de hoeveelheid water die je gaat gebruiken. Doe de verwarming alleen aan als je het koud hebt. Laat de kraan niet onnodig lopen. Douche zo kort mogelijk. Door hier bewust mee om te gaan, bespaar je al gauw kosten – zeker op bijvoorbeeld jaarbasis. En het is ook nog eens beter voor het milieu, mooi meegenomen.
Abonnementen
Kijk eens kritisch naar de abonnementen die je hebt afgesloten. Van sportabonnement tot podcastabonnement, we hebben vandaag de dag steeds meer abonnementen. Het is ook heel normaal om hier gebruik van te maken. Maar wat een valkuil is, is dat je zo’n abonnement gewoon door laat lopen, ook als je er allang geen gebruik meer van maakt. Dat is zonde: zeg zo’n abonnement liever op. Ook als je er maar weinig gebruik van maakt, of als de kosten hoog zijn. Mocht je er later toch spijt van krijgen dat je het hebt opgezegd, dan kun je het doorgaans gewoon weer activeren of opnieuw aanvragen.
Boodschappen
Grote kans dat je veel kwijt bent aan het doen van de boodschappen. Hier hebben we verschillende tips voor. Let goed op aanbiedingen, bijvoorbeeld in folders. Je kunt er zelfs voor kiezen om op basis van de aanbiedingen een weekmenu samen te stellen: kook alleen met producten die je met korting kunt halen. Als dit eenmaal in je systeem zit, is het eigenlijk best eenvoudig om je hier aan te houden. Het is wel even een kwestie van ‘omdenken’, maar je hebt er zeker voordeel aan. Probeer verder zo min mogelijk te kopen. Met name zogenoemde impulsaankopen zijn vaak overbodig. Door met een boodschappenlijstje de boodschappen te doen, verklein je de kans op impulsaankopen: neem alleen mee naar huis wat er daadwerkelijk op het lijstje staat.
Uitgaven bijhouden
Tot slot helpt het om je uitgaven goed bij te houden. Vroeger stond dit bekend als het zogenoemde huishoudboekje, maar tegenwoordig kun je dit ook gewoon digitaal doen. Hierin houd je uiteenlopende uitgaven bij, denk aan huur of hypotheek, boodschappen, verzekeringen, energiekosten en telefoonkosten. Zo heb je inzicht in je uitgaven. Waar gaat het meeste geld naartoe? Kun je hier nog slimmere keuzes in maken? Ook kun je nu beter inschatten hoeveel maandelijks budget er nodig is, door alle bedragen op te tellen. Op die manier verklein je de kans dat de kosten ineens hoger uitvallen dan je vooraf dacht. Je kunt je dus beter aan het budget houden.
Energie, abonnementen en boodschappen: dit zijn de belangrijkste zaken om op te letten als het gaat om besparen in het huishouden. Wat wordt jouw plan van aanpak? Het is in ieder geval de moeite waard om er de tijd voor te nemen.