TOP
Het onderhouden van een houtkachel
Wonen

Het onderhouden van een houtkachel

Heb je de wens om in je woning een houtkachel te plaatsen? Bij een houtkachel kopen zijn er tal van zaken waar je goed op moet letten. Je hebt met de stijl van de kachel te maken, evenals met de afmetingen, de kleurstelling en het materiaalgebruik.

Aan de hand van die criteria kun je de perfecte houtkachel vinden. Als je die eenmaal gevonden hebt, begint het echte genieten. Je geniet niet alleen van de aangename warmte, maar ook van de fraaie uitstraling van de houtkachel. Tevens ben je van een jarenlange levensduur verzekerd én van het fraaie vlammenspel. Naar het vlammenspel van bijvoorbeeld een Dik Geurts houtkachel kun je urenlang kijken.

Uiteraard wil je zo lang mogelijk van je houtkachel genieten. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je de houtkachel op de juiste manier onderhouden. Daarvoor zou je onderstaande stappen moeten doorlopen.

Laat de schoorsteen één keer per jaar vegen

Zoals je ongetwijfeld weet, werken de houtkachel en de schoorsteen met elkaar samen. Om de werking van de kachel te continueren, is het noodzakelijk dat de schoorsteen af en toe goed schoongemaakt wordt. Het advies is daarom om de schoorsteen één keer per jaar te laten vegen. Ga hiermee niet zelf experimenteren, maar besteed dit aan een specialist uit.

Borstel de binnenkant van de houtkachel

Aan de binnenkant van de houtkachel ontstaan allerlei asresten. Het beste is om deze asresten met enige regelmaat uit de houtkachel te borstelen. Je kunt hier een normale borstel voor gebruiken, waarmee je probleemloos het as naar de voorkant van de houtkachel veegt. Vanaf die plek kun je de asresten makkelijk in bijvoorbeeld een emmer vegen.

Borstel de binnenkant van de houtkachel

Maak het ruitje regelmatig schoon

Elke houtkachel beschikt over een ruitje. Dit ruitje zorgt ervoor dat je van het fraaie vlammenspel kunt genieten, maar wordt jammer genoeg na verloop van tijd wel vies. Het is daarom zaak om regelmatig het ruitje schoon te maken. Hiervoor kun je het beste een kachelruitjesreiniger gebruiken. Met deze reiniger geniet je in een mum van tijd van een stralend schoon ruitje.

Smeer de scharnieren regelmatig in

Zonder dat je het wellicht doorhebt, open je de deur van de houtkachel met enige regelmaat. Om dit soepel te laten verlopen, is het advies om de scharnieren regelmatig goed in te smeren. Gebruik hier een goede spray voor.

Controle uitvoeren

Het kan ook geen kwaad om regelmatig een kleine controle uit te voeren. Controleer onder meer de vlamplaat van de houtkachel. Op het moment dat de vlamplaat bijvoorbeeld oververhit is geraakt, kan deze flink uit zijn gaan zetten. Hierdoor past de vlamplaat mogelijk niet meer goed, waardoor je ‘m moet vervangen. Het is ook aan te raden om de afdichting van het deurtje regelmatig te checken.

«

»

Close