TOP
Thuis / Lifestyle

Tips voor een goed sollicitatiegesprek

Help! Een poosje geleden had je de drang om op vacaturebanken te kijken naar geschikte vacatures. Je besloot erop te reageren en nu heb je een reactie terug. Je mag op gesprek komen. Maar hoe bereid je dat nu voor? Op welke manier maak je een goede indruk en wat moet je vooral niet vergeten? Het zweet staat in je handen en je bent nerveus, want hoe pak je dit nu aan? Welke vragen kun je verwachten en welk antwoord kun je het beste geven? Geef je eerlijk antwoord of doe je een gok op wat zij willen horen? Hier zijn de tips om goed je sollicitatiegesprek door te komen.

Weet waar je voor gaat

Misschien simpel gezegd, maar het is wel echt belangrijk om de vacature (en dus wat daarin staat vermeld) goed door te lezen. Onthoud de grote lijnen. Wat wordt er van jou verwacht? Wat kan jij van je potentiële werkgever verwachten?
Daarnaast is het ook slim om even wat research te doen naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Wie zijn ze? Waar staan ze voor? Je kunt zo een beetje sfeer proeven en je op een gepaste manier kleden. 

Do’s

  • Kom op tijd. Wees desnoods een kwartier te vroeg, maar zorg dat men niet op jou hoeft te wachten. Houd dus ook rekening met het verkeer!
  • Stel je netjes voor aan degenen waar je een gesprek mee hebt. Geef hen een hand (nou ja, niet in Corona tijd dan) en zeg je naam.
  • Spreek duidelijk en rustig. Ook al sta je te trillen op je benen van de zenuwen: probeer zo rustig en duidelijk mogelijk te praten. Dan kom je veel professioneler over dan wanneer je een eind zit te ratelen.
  • Maak oogcontact. Lastig als je een beetje onzeker bent tijdens het gesprek, maar in combinatie met het rustig en duidelijk praten is dit echt een goede. Het zorgt ervoor dat je erg sterk en zeker overkomt. 
  • Let op je lichaamstaal. Hoe zit je? Onderuitgezakt? Rechtop? Stijfjes of ontspannen? Zorg ervoor dat je houding open is. Recht, met je handen op schoot bijvoorbeeld. Als je je armen over elkaar doet, zorgt dit ervoor dat je een gesloten houding hebt en dus minder makkelijk te bereiken bent voor je gesprekspartner. 
  • Zorg ervoor dat niet alleen je gesprekspartner vragen stelt, maar ook jij. Stel minstens één vraag. Vaak is daar ruimte voor aan het einde van het gesprek. Bedenk vast een aantal vragen vooraf, die je zou kunnen stellen. Dit geeft het gevoel dat je daadwerkelijk interesse in de baan hebt. 

Don’ts

  • Ga niet als eerste zitten na het voorstelrondje. Laat je gesprekspartners eerst gaan zitten. Tenzij ze je uitnodigen om te gaan zitten. Dan kun je het wel doen. 
  • Voorkom negatief commentaar op vorige werkgevers. Niemand zit te wachten op een kandidaat die zich vervelend uit over anderen. Als er wel een nare situatie besproken wordt, houd het dan vooral dicht bij jezelf. Bij je eigen fouten, wanneer die er zijn. En ga niet in op de details. Houd het luchtig en kort. 
  • Val je gesprekspartner niet in de rede. Laat hem of haar uitpraten, voordat jij een reactie of aanvulling geeft. Het staat niet netjes om over de ander heen te praten, al denk je dat je iets beter weet.
  • Ten laatste: kauw geen kauwgom, zorg ervoor dat je geen snoep in je mond hebt. Je kunt een kop thee of koffie drinken, wanneer je dit wordt aangeboden, maar houd je mond verder leeg.

Heel veel succes met je gesprek, je kunt het!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close