TOP
Zomers ongedierte
Tuin Wonen

Zomers ongedierte

Ongedierte is van alle seizoenen. Waar in het najaar de muizen en ratten behaaglijke plekjes zoeken om eten te verzamelen en zo voor plagen in huis kunnen zorgen, zijn ’s zomers verschillende soorten insecten vaak de boosdoener. Wespen, muggen, horzels of bed wantsen hebben we allemaal liever niet in onze buurt, en al helemaal niet in grote hoeveelheden. Vijf huis- tuin- en keukentips tegen ongedierte in de zomer.

1: Dicht kleine openingen

Een van de beste manieren van ongediertebestrijding is het dichten van kieren en gaten. Insecten kunnen zich door de kleinste openingen wurmen en zo het huis binnendringen. Wanneer je zorgt dat tochtopeningen afgesloten zijn, maken ze (bijna) geen kans. Ventilatie blijft echter belangrijk, dus wanneer de kieren normaal als ventilatie dienen, kun je bijvoorbeeld ventilatieroosters of horren plaatsen om de insecten buiten te houden.

2: Houd het huis schoon

Muizen komen op etensresten af, maar ook insecten gedijen goed in een omgeving die minder goed schoongemaakt wordt. Voorkom een plaag van bed wantsen bijvoorbeeld door de slaapkamer geregeld te stofzuigen, het beddengoed op een hoge temperatuur te wassen en het bed en beddengoed regelmatig te controleren.

3: Zorg voor een schone keuken

Zorg voor een schone keuken

De keuken: de bron van alle voedsel, en die hebben insecten ook snel gevonden. Zorg dat er in de keuken geen etensresten rondslingeren, breng het afval regelmatig weg (vooral als het warm is) en zorg bijvoorbeeld ook dat er geen resten van eventueel katten- of hondenvoer te vinden zijn. Bewaar aangebroken etenswaren in afgesloten bakken.

4: Houd de tuin bij

Insecten nestelen zich graag in warme, beschutte en vochtige omgevingen die het liefst ook nog van voedingsstoffen voorzien. Denk bijvoorbeeld aan hout in de tuin, (stilstaand) water, kieren en gaten in terrassen of compost. Ga hier zorgvuldig mee om. Zorg bijvoorbeeld dat compost goed is afgesloten en zorg wederom voor zo min mogelijk kieren en gaten in de schutting of het terras.

Uitbreidende plaag

Tot op zekere hoogte kun je zelf aan de slag met het voorkomen van ongedierte in huis of in de tuin. Is de plaag echter al zo vergevorderd dat bovenstaande tips eigenlijk al te laat zijn, is het beter om een bestrijdingsdienst in te schakelen. Ook kan het zelf bestrijden van insecten gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als je last hebt van een wespennest. Een professioneel bedrijf kan ongedierte verwijderen door middel van begassingen; een effectief middel waarbij de plaag in één keer verholpen is.

«

»

Close