TOP
DIY

Gezichten ‘flipboek’ maken met kinderen

Creatief bezig zijn en ook nog samen plezier maken. Dat klinkt als de perfecte ingrediënten voor een gezellige middag. Samen met je kind kan je vanmiddag een ‘flipboek’ gaan maken. Een wat? Een flipboek. Een flipboek is een boek bestaande uit verschillende lagen waar je door de combinaties van verschillende lagen, steeds een nieuw gezicht, vorm of ander figuur vormt. Middels dit artikel leggen we je uit hoe je te werk gaat.

Wat heb je nodig?

  • Een stuk karton (bijvoorbeeld A5)
  • Drie sleutelringen
  • 10 vellen papier zo groot als het karton
  • Een schaar
  • Een perforator
  • Stiften, kleurpotloden of verf

Wat ga je doen?

Je begint met het perforeren van het karton. Maak aan de linkerkant van het stuk karton drie gaatjes onder elkaar op gelijke afstand. Een gat in het midden, een daarboven en een daaronder. Knip vervolgens de 10 vellen papier horizontaal door drieën zodat je dertig gelijke stroken hebt, verdeel deze stapels weer in drieën. De stroken leg je vervolgens op het karton. Als het goed is ligt er nu een verticaal stuk karton voor je met drie stapels van tien stroken onder elkaar.

Ter hoogte van de gaten in het karton, maak je met een perforator gaatjes in de vellen papier. Nu is het tijd om de stroken te gaan versieren! Teken bijvoorbeeld op de onderste tien stroken verschillende monden. Een mond met mooie lippenstift, een mond met scheve tanden, een mond met een beugel, enzovoort. Op de middelste tien stroken teken je verschillende neuzen. Een kleine neus, een grote dikke neus, een neus met sproetjes, noem maar op! Je raadt het al: op de derde stapel stroken maak je verschillende ogen: een paar ogen met make-up, met een bril, met een ooglapje. Je kunt het zo gek niet verzinnen.

Tenslotte haal je de sleutelringen tevoorschijn. Je haalt de sleutelring door het bovenste gat in het karton en vervolgens door de stapel met tien verschillende ogen. Herhaal deze stappen met de neuzen en de mond. Nu ben je klaar! Blader door het flipboek door verschillende ogen, neuzen en monden met elkaar te combineren. Misschien kun je nog wel een vierde laag maken met een gezicht en een vijfde laag met haar.

Je kunt een flipboek ook maken met andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan rekensommen, tafels (twee fliplagen: 3 x3 en 9), woorden (drie lagen met b – oo – t). Ook kun je variëren met landschappen, vervoersmiddelen, enzovoort. Wees lekker creatief!

(bron afbeelding)

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close