Voor alle moeders onder ons: jij wilt het beste voor je kinderen en om ze dat te geven doe jij je uiterste best. Jij kent je kind door en door en weet wat hij of zij nodig heeft. Jij geeft op jouw manier wat jouw kleintjes nodig hebben. Een veilig thuis, liefde, de basisbehoeften zoals voeding, kleding en onderdak worden door jou verzorgd. Je hebt alles over voor je kinderen. Dat heeft elke moeder, op haar manier. En toch zijn er heel veel kinderen in Nederland, maar zeker ook in de rest van de wereld, die niet goed voorzien kunnen worden in deze behoeften. Geen veilig thuis bijvoorbeeld, misschien is er geen geld voor kleding of voldoende gezonde voeding. Dat is ontzettend pijnlijk. Voor het kind, maar ook voor de ouders van het kind. Doordat dit voorkomt in gezinnen, bestaat onder andere pleegzorg. Pleegzorg komt in aanraking met kinderen die hulp en een nieuw (tijdelijk) thuis nodig hebben, om veilig en goed op te kunnen groeien. Het kan zijn dat vader of moeder verslaafd is aan drank, drugs of dat er mishandeling in het gezin voorkomt. Dat geeft een kind geen veilig thuis. Ondanks dat deze dingen een kind kunnen gebeuren, is een kind erg loyaal aan de ouders. En de liefde verdwijnt in veel gevallen ook niet. Want wat er ook gebeurt en hoe dan ook, dit thuis is de enige thuis die ze kennen. Dit is, hoe onveilig ook, toch hun enige vertrouwde plekje. Daarom is het, naast dat pleeggezinnen kinderen ontzettend fijn kunnen helpen, soms toch erg moeilijk voor kinderen om hun echte thuis achter te laten. Papa en mama te moeten verlaten. Want de liefde is er nog. Een kind zet zijn ouders niet zomaar opzij.
In Nederland zijn er gelukkig heel veel gezinnen die pleegkinderen in huis willen nemen en dat is zeker iets waar we heel blij mee mogen zijn. Maar hoe weet je nu of pleegzorg ook iets voor jou en je gezin zou kunnen zijn?
Het idee
Misschien loop je al een tijdje met het idee van pleegzorg in je hoofd. Misschien door verhalen van anderen, misschien door reclames of doordat je in je omgeving ziet hoe moeilijk kinderen het kunnen hebben in hun gezin. Het is dan sowieso natuurlijk goed om dit te bespreken met je partner, zodat die er ook bij betrokken wordt. Ook al wordt het uiteindelijk niets, dan is het wel handig om er samen over te praten.
De voorbereiding
Als je je hebt ingeschreven voor een informatiepakket over pleegzorg om er wat meer van te weten te komen en je hebt de gegeven informatie gelezen, kun je je opgeven bij instanties in je gemeente. Dan volgen er verschillende gesprekken met mensen van die instanties, zodat zij te weten komen wie jij bent en zo een idee krijgen of je geschikt zou zijn voor pleegzorg. Ook zul je een cursus moeten volgen van een aantal avonden, zodat je echt weet wat jou te wachten staat als je hiermee door wilt gaan. Er zullen vragen gesteld worden, waar je flink over na zult moeten denken. Maakt het je uit wat voor soort kinderen in je gezin komen? Moeten ze een bepaalde leeftijd hebben of is iedereen welkom?
Beginnen met pleegzorg
Je kunt aangeven wanneer jouw huis en gezin klaar is om kinderen te ontvangen die een thuis nodig hebben. Het kan best dat het bijvoorbeeld een periode niet uitkomt of misschien wil je alleen in het weekend of een aantal dagen kinderen ontvangen. Dan moet je dat natuurlijk aangeven bij de instantie waar je bent ingeschreven.
Het zal niet makkelijk zijn. Voor jou niet, voor je gezin niet, maar ook zeker voor de pleegkinderen niet. Pleegzorg is daarom niet iets wat je eventjes impulsief gaat doen.
Ben jij pleegouder? Zou je het overwegen?