Het moederschap is niet niks en daarbij begint het ook niet pas zodra je baby geboren is, maar al zodra je zwanger bent. Bij veel vrouwen komt het moedergevoel dan ook al vroeg in de zwangerschap opzetten. Dat geeft trots, liefde, een ontzettend beschermend gevoel, maar ook zeker onzekerheid en kwetsbaarheid. En wat dat laatste betreft: daar wordt je ook flink op getest. Zodra het bekend is dat je een kindje verwacht tot het eind van je leven, zul je opmerkingen en vragen krijgen over alles wat met jou en je kinderen te maken heeft. Maar wat voor vragen en opmerkingen kun je verwachten? En waarom worden deze op jou afgevuurd? Wat moet je ermee en wat kun je ermee? Lees gauw mee!
Tijdens je zwangerschap
Heel veel moeders horen dagelijks dingen die over hun lichaam worden gezegd. Zo kan het zijn dat iemand jouw buik ‘gigantisch’ noemt voor het aantal weken dat je zwanger bent of juist ‘heel erg klein’. Daarop volgt dan zo nu en dan ook het ongevraagde advies om ‘wel gezond te eten, want anders groeit je kind veel te hard’ of juist ‘flink te eten, want je eet nu wel voor twee hoor’, met een veelbetekenende blik op je buik.
Maar ook over het geslacht van je kind wordt gespeculeerd. Wil je een meisje of een jongen? Je hebt al een zoon, nu wil je zeker een meisje? Oh je krijgt een jongen? Wat jammer!
Soms zijn mensen zelfs brutaal genoeg om te vragen of dit kindje wel van je vriend of van je man is. Sinds wanneer is dat hun zaak?
Of wat dacht je van de vraag: ‘Was het gepland?’ Of de opmerking: ‘Oei, een ongelukje zeker?’
Zeker als je al meerdere kinderen hebt (drie, vier of meer) denken mensen al gauw dat een nieuwe zwangerschap niet op de planning stond. Grote gezinnen lijken niet meer van deze tijd te zijn…
Na de geboorte
Ten eerste wil men natuurlijk iedereen je ukkie zien en bekijken of hij of papa of mama lijkt. En daar denkt iedereen natuurlijk weer anders over. En nadat jij je bevallingsverhaal honderd keer hebt gedeeld met al het bezoek dat ernaar vroeg, krijg je ook hun horrorverhalen te horen. Als je geluk hebt, hoor je die pas na je bevalling, want als je nog moet bevallen heb je al helemaal geen behoefte om te luisteren naar alles wat verkeerd kan gaan.
Dan beginnen ook alle ongevraagde adviezen. ‘Geef je wel borstvoeding? Dat is het beste wat je je kind kunt geven hoor! Kunstvoeding is echt niet zo gezond als puur natuur!’
En er moet flink (ook door vreemden) bekeken worden of je je kindje wel warm genoeg aankleedt. En in de zomer kan die ukkepuk best in alleen een luiertje in de box liggen hoor.
Maak je wel zelf de groenten- en fruithapjes? Olvarit kan echt niet hoor. Dat maakt je een luie moeder. Je wilt toch wel het allerbeste en gezonde voeding voor je kind?
Daarbij hebben mensen vaak ook wel een mening over hoe jij je kind opvoedt. Dat valt niet altijd in de goede aarde en kan ook flink vervelend zijn. Helemaal als het een botst met wat jij je kind nu net probeert duidelijk te maken. Je kind huilt in de winkel? Ach, arme ziel. Dat is zielig. Ze heeft vast honger. Ze heeft het koud hoor. En ze is vast moe!
Wat moet je er nu mee?
Eigenlijk is het aan jou wat je met al deze (brutale en bemoeizuchtige) opmerkingen en vragen doet. Je kunt ze negeren, vriendelijk bedanken voor het advies of gewoon zeggen dat je totaal geen behoefte hebt aan andermans mening over hoe jij alles rondom je kind zou moeten doen. Een mooie is bijvoorbeeld: “Hartelijk dank voor uw advies, maar ik doe het graag op mijn manier.” Eerlijk is eerlijk, degenen die met al deze opmerkingen komen, zijn vaak degenen die het zelf jaren terug ook allemaal hebben moeten doen. Dus…hun kans is voorbij, de beurt is nu aan jou!
Hoe ga jij om met vreemden die zich bemoeien met jouw moederschap?